Eddig ennyi pénzt vett el a kormány öntől és Újpesttől!

  Kormányzati elvonások: 2,5 milliárd forint Újpesten!

  Kormányzati megszorítások

  • A járvány, illetve a kormányzati megszorítások miatt Újpest költségvetése is nehéz helyzetbe került. Bár a városvezetés jelentős mértékben csökkentette a tervezett kiadásokat, Újpest 25 milliárd forintos költségvetésébe még így is be kellett tervezni közel 3 milliárd forintnyi állampapír tartalékot, hogy fedezni lehessen a város kiadásait.
  • Szintén súlyos pénzügyi problémát okoz a korábbi időszakból örökölt Európai Uniós pályázat végrehajtása, melynél az Önkormányzatnak előreláthatóan legalább 1,5 milliárd forint önrészt kell biztosítania. Eközben bevételek (iparűzési adó, idegenforgalmi adó, gépjárműadó, bérleti díjak, stb.) drámai mértékben csökkennek.
  • A kormányzati megszorítások miatt például kevesebb jut az újpesti intézmények karbantartására és felújítására is. A tavalyi évben intézményfelújításokra mintegy 305 millió forintot fordított az önkormányzat, viszont idén már csak 190 millió forintot tud betervezni. Továbbá, míg a tavalyi évben közel 100 millió forint jutott járdafelújításokra, idén ez az összeg már csak 40 millió forint, emellett a város útfelújítási előirányzata is lényegesen alacsonyabb 30 millió forint a korábbi évben megrendelt 270 millió forintos nagyságrendhez képest.
  • A tavalyi évben több mint 100 millió forint értékben lettek ültetve fák Újpesten, idén ennek előirányzata durván a felére, 60 millió forintra csökkent. Új park vagy játszótér teljes körű felújítását az önkormányzat a tavalyi évvel szemben nem tervezi, kivéve azokat, amelyek a Tér-Köz pályázat keretében fővárosi támogatással valósíthatóak meg. De az is lehet, hogy ezek év közben részben vagy egészben törlésre kerülnek. Mindemellett lényegesen kevesebb forrás jut a város közszolgáltatást végző cégeinek támogatására (pl. Újpesti Városgondnokság, SZTK stb.), a civil szervezetekre, az egyházakra, a társasházakra, nyugdíjasok megbecsülésére, illetve az év második felétől valószínűleg újrainduló rendezvényekre, kulturális programokra is.
  • A tavalyi esztendőben mintegy 125 millió forintott biztosított az önkormányzat az újpesti nyugdíjasok számára az Újpesti Piacon levásárolható, 5000 Ft-os utalványok formájában, az idén erre már csak 10 millió forint jut. A városüzemeltetés területén is meglátszódik a kormányzati megszorítások eredménye, hisz míg a tavalyi évben kátyúzási munkákra közel negyedmilliárd forint jutott, idén ez az összeg ennek már csak a harmada. Ráadásul a villanyoszlopok nagyjából egynegyedéről lekerülnek a muskátlik is.
  • Újpest városvezetése szerint nem csupán egy költségvetésről van szó, hanem hosszabb távon Újpest önálló léte a tét.
  • Ezért azt követeli, hogy a kormány ebben az évben adjon legalább 1 milliárd 380 millió forintos rendkívüli támogatást, ugyanúgy ahogyan ezt Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét vagy éppen Nyíregyháza megkaphatta. Az elfogadott újpesti költségvetés 12. számú mellékletében a városvezetés azt is megmutatta, hogy ha más városokhoz hasonló támogatásban részesülne, mire költené el ezt az összeget.
  KIMUTATÁS
  A /2021. () önkormányzati rendelethez Budapest Főváros IV. kerület Újpest Önkormányzat
  Esetleges gazdaságvédelmi programok előirányzatból, és/vagy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból kapott támogatás felhasználásáról
  12. számú melléklet
   adatok ezer forintban
  Tervezett feladatok megnevezése  Összeg
  Önkormányzati dolgozók évvégi jutalma                                 200 000
  Nyugdíjasok támogatása                                   40 000
  Városüzemeltetési feladatok (kátyúzás, fasorok gondozása stb…)                                 290 000
  Intézmények ( Óvodák, Bölcsödék, Szociális Intézmény) energetikai és egyéb felújításai                                 400 000
  Intézmények ( Óvodák, Bölcsödék, Szociális Intézmény) karbantartása                                   80 000
  Szociális bérlakások, Fecske lakások felújítása                                 100 000
  Járdák, játszóterek, parkok felújítása                                 140 000
  Faültetés                                   60 000
  Társasházak felújítása                                   40 000
  Egyházak, civil szervezetek támogatása                                   20 000
  Elektromos töltőállomások kialakítása                                   10 000
       Összesen:                              1 380 000